How Can We Help?

Jak usunąć konto na Instagramie?

You are here:
< All Topics

Czasami z różnych powodów musisz zlikwidować swoje konto na portalu społecznościowym. Niekiedy taka opcja nie jest widoczna na pierwszy rzut oka i trzeba zagłębić się w ustawienia. W przypadku Instagrama niestety nie możesz tego zrobić z poziomu aplikacji, a jedynie na komputerze stacjonarnym. Masz dwie możliwości: stałe usunięcie konta bez możliwości odwrotu lub tymczasowe wyłączenie konta, w razie gdybyś chciał powrócić do prowadzenia konta na Instagramie.

Jak tymczasowo wyłączyć konto na ig?

Tymczasowe wyłączenie konta na Instagramie – krok po kroku

Krok 1. Zaloguj się na swoim koncie na stronie www.instagram.com

Krok 2. Wejdź na stronę swojego profilu i kliknij Edytuj profil.

Krok 3. Na dole strony znajduje się przycisk Tymczasowe wyłączenie konta.

Krok 4. Na koniec wskaż powód wyłączenia konta, wprowadź swoje hasło i zaakceptuj cały proces.

W przypadku tymczasowego wyłączenia konta, Twoje dane są dalej przechowywane, a zdjęcia i profil ukryte. W każdej chwili możesz ponownie aktywować swój profil. Warto zwrócić uwagę na to, że konto możesz wyłączyć jedynie raz w tygodniu. 

Jak usunąć konto na ig?

Stałe usunięcie konta na Instagramie – krok po kroku

Krok 1. Aby trwale usunąć konto, musisz wejść na specjalną stronę https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/, ponieważ nie da się tego wykonać z poziomu konta. Powinieneś jednak wcześniej zalogować się do swojego konta.

Krok 2. Po podaniu powodu, dlaczego chcesz usunąć konto, pojawi się pozostała część panelu.

Krok 3. Ponownie podaj hasło i zaakceptuj cały proces. Usunięcie konta jest nieodwracalne.

instagram - usuwanie konta

Na koniec warto wspomnieć, że oprócz wyżej wymienionych opcji możesz także usunąć lub zarchiwizować pojedyncze zdjęcia ze swojego profilu, bez likwidacji całego konta. Jeśli obawiasz się o swoją prywatność, istnieje także możliwość ukrycia swojego profilu przed użytkownikami i akceptowanie jedynie wybranych osób, które mają mieć dostęp do Twoich postów. Można to zrobić poprzez blokadę pojedynczych osób lub wybranie opcji Konto prywatne.

Po jakim czasie konto na Instagramie jest usuwane?

Gdy przekażesz serwisowi informację, że chcesz zrezygnować z posiadania konta na ig, znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte po 30 dniach i oznacza to, że nie będziesz mógł ich odzyskać. Jednak w ciągu wspomnianych 30 dni treści przestaną być już dostępne dla innych użytkowników. Instagram w swoim regulaminie informuje, że cały proces usuwania może wydłużyć się do 90 dni, a nawet po tym czasie kopia zapasowa może być przechowywana w pamięci i ma to związek m.in. z regulacjami prawnymi.

Was this article helpful?
0 out Of 5 Stars
5 Stars 0%
4 Stars 0%
3 Stars 0%
2 Stars 0%
1 Stars 0%
How can we improve this article?
Previous Jak dodać posta na Instagramie?
Next Jak wypromować konto na Instagramie?
Table of Contents